miercuri, septembrie 11, 2024
Masti

MASTI POPULARE

Prin anul 2000 meșterul Vasile Șușca a revitalizat o îndeletnicire străveche și anume confecționarea de măști populare.

Măștile sunt un depozit de obiceiuri și simboluri străvechi, care trebuie descifrate. În timp, masca s-a transformat și adaptat noilor credințe ale poporului. Ea combină simbolurile păgâne cu cele creștine și a primit influențe  de la alte culturi, trecând treptat de la ritual la spectacol. Fiecare mască a devenit un personaj ce face parte dintr-un teatru popular sau alaiul de măști, care în sărbătorile de iarnă se întâlnesc într-un spectacol fascinant, ce aduce aminte de vechile ritualuri precreștine.

Șușca realizează măști din piele de capră, oaie sau miel, lână și blănițe, prinse într-o structură de pănură groasă. Unele sunt decorate cu coarne de berbec sau țap, iar pentru dinți folosește boabe de fasole sau colți de mistreț. Toată materia primă este de origine locală, din sat. Măștile lui sunt un continuator al vechilor măști în Maramureș, în jocurile de iarnă la Crăciun și Anul Nou, dar și-au pierdut funcția ritualică și sunt create pentru dimensiunea estetică, care poartă amprenta meșterului care le produce.

Meșterul Șușca din Săcel este foarte apreciat și invitat la târgurile de profil, fiind o prezență tonică și spirituală, la fel ca măștile lui. Anual participă la târgurile locale din Sighetu Marmației, Baia Mare, Cluj Napoca, Sibiu sau București. În străinătate a participat la manifestări din: Budapesta, Viena, Berlin, Carnavalul de la Veneția, Strasbourg, Philadelphia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *